Als jeugdhulpverlener weet jij als geen ander dat een sterk sociaal netwerk cruciaal is voor zowel ouders als kinderen. Wanneer ouders steun ervaren van hun netwerk, voelen ze zich zekerder en minder alleen. Dat maakt hen veerkrachtiger in het opvoeden van hun kinderen en beter in staat om met stress en tegenslagen om te gaan.

Voor kinderen biedt een netwerk veiligheid en stabiliteit. Kinderen die weten dat ze kunnen terugvallen op ouders, familie, vrienden en andere vertrouwde volwassenen, ontwikkelen meer zelfvertrouwen en sociale vaardigheden. Ze voelen zich minder alleen en zijn beter in staat om uitdagingen het hoofd te bieden.

Toch loop je vaak tegen een paar hardnekkige uitdagingen aan, zoals:

Jeugdhulpverlener

1. Beperkt zicht op het netwerk

Veel gezinnen waarmee je werkt, hebben weinig of geen zicht op hun eigen netwerk en ervaren het als een klein of zwak netwerk. Jij bent er als hulpverlener om te ondersteunen, maar je kunt het niet alleen. Het sociale netwerk van het gezin kan hierbij een enorme bron van steun zijn — als het goed in kaart is gebracht en actief wordt betrokken. Soms klopt dat en zijn er nauwelijks familieleden of vrienden die steun kunnen bieden, maar omdat jouw gezin het netwerk niet zelf in kaart heeft gebracht, weet je het eigenlijk niet.

jeugdhulpverlener complexe situaties

2. Complexe gezinsdynamieken

Echtscheidingen, financiële problemen, verslaving of huiselijk geweld zijn van grote invloed op het gezin. En toch binnen het bestaande netwerk zijn er vaak onzichtbare steunpilarenkunnen die kunnen bijdragen in het geven van steun of in het vinden van nieuwe steun. Ook hier kom je alleen achter als de ouders en kinderen zelf het sociale netwerk in kaart brengen.

Een vraag voor jezelf

Wie was er voor jou belangrijk in jouw jeugd?

3. Ouders als poortwachters

Het sociale netwerk van een kind loopt eigenlijk altijd via de ouders. Immers als kind zijn je ouders je eerste netwerkcontacten en bouw je pas later je eigen sociale netwerk. Als ouders moeite hebben met het vragen of accepteren van hulp, kan dat het moeilijk maken om het netwerk te activeren.

4. Tijdsdruk en beperkte middelen

Jij werkt waarschijnlijk onder hoge druk, met veel caseloads en beperkte tijd. Hierdoor is het niet haalbaar dat jij actief aan de slag gaat om het netwerk van het het gezin te versterken.

Hoe kun je nu wel aan de slag met het sociale netwerk en meteen de regie in handen geven van de ouder en het kind. De MLM-tool is een prachtige praktische tool die jou en je gezinnen helpt om meer zicht te krijgen op het sociale netwerk.

jeugdhulpverlener tijd

Hoe de MLM-tool jou als jeugdhulpverlener ondersteunt?

De MLM-tool biedt concrete voordelen in jouw werk als jeugdhulpverlener:

  1. Duidelijk inzicht in het sociale netwerk
    Samen met ouders en het kind breng je het sociale netwerk in kaart. Wie zijn de belangrijkste mensen in het leven van het kind en de ouders? Je krijgt direct een helder beeld van het sociale netwerk van het gezin. Dit maakt het makkelijker om de juiste ondersteuning te bieden en het netwerk actief te betrekken bij het hulptraject. Probeer het zelf!
  2. Versterking van eigen regie
    Doordat ouders en kinderen zelf hun netwerk in kaart brengen en ontdekken waar ze steun kunnen vinden, voelen ze zich sterker en meer in controle over hun situatie. De MLM-tool maakt het duidelijk als bepaalde vormen van steun ontbreken. Is er iemand die emotionele steun biedt, iemand die praktisch helpt of iemand die advies geeft? Zijn er weinig vertrouwenspersonen? Ontbreekt praktische hulp, zoals vervoer of opvang?

  3. Betere samenwerking
    De tool geeft inzicht waar het mogelijk is om samen te werken, zoals familieleden, vrienden, leerkrachten en andere belangrijke personen in het leven van het gezin. Samen kijk je naar manieren om het netwerk uit te breiden of te versterken. Denk aan het herstellen van contact met familieleden, het inschakelen van een mentor of het betrekken van school en buurtinitiatieven.

  4. Duurzame ondersteuning
    Wanneer het netwerk van het gezin actief betrokken is, blijft de ondersteuning ook na het beëindigen van de hulpverlening beschikbaar. Het doel is dat het gezin zelf bepaalt welke acties ze kunnen nemen en te bouwen aan een sterk sociaal netwerk en te zorgen dat ze daar ook op langere termijn op kunnen terugvallen. Zo vergroot je de kans op blijvende positieve verandering. Lees mee over hoe in onze blogs

De MLM-tool als sleutel tot duurzame jeugdhulpverlening

Als jeugdhulpverlener weet je hoe belangrijk het sociale netwerk is voor het succes van een gezin. De MLM-tool helpt om dit netwerk zichtbaar en toegankelijk te maken. Door ouders en kinderen te ondersteunen bij het versterken en activeren van hun netwerk, vergroot je de veerkracht van het gezin en zorg je voor duurzamere resultaten in de hulpverlening.

Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact met ons op via info@mlm-tool.nl.

Wordt nu MLM-Coach!